Website onderhoud en beheer, enkele handige tips!

Er wordt veel gepraat over de noodzaak om je website regelmatig bij te werken. Sommige mensen zeggen dat je het om de 2-3 jaar moet doen,wordpress websites sommigen zeggen dat je het om de 6 maanden moet doen. Andere zeggen “als het niet kapot is, maak het dan niet”. We hebben de neiging om de “als het werkt, niet repareren” filosofie te volgen, maar hoe weet je of je site goed werkt? En als je site niet goed werkt, hoe weet je dat dan?

Er zijn zoveel factoren die bijdragen aan een goed websiteontwerp en goede functionaliteit dat het moeilijk kan zijn om te zeggen wat wel of niet voor je werkt. Dus willen we je helpen. Het kan zijn dat je website een paar snelle aanpassingen van je webontwikkelaar nodig hebt, of dat je website een totaal nieuw ontwerp nodig heeft.

We zullen elk van deze factoren grondig doornemen, zodat je de beste beslissing voor je website onderhoud kunt nemen.

Website onderhoud: De gebruikerservaring

De gebruikerservaring is waarschijnlijk het belangrijkste om je op te concentreren bij het ontwerpen – of herontwerpen – van je website. Ja, verkopen is belangrijk, maar dat kan niet zonder gebruikers. Bijna alles aan je website komt terug op de gebruikerservaring. Werkt het? Is het gemakkelijk te navigeren? Is het mooi? Ja, dat laatste is absoluut belangrijk! De mensen beoordelen je website volledig op zijn uitstraling.

Wat is een goede gebruikerservaring? Eerlijk gezegd, alles. Maar we splitsen het op in een paar belangrijke punten.

1. Navigatie

Je website is moeilijk te navigeren. Als een gloednieuwe gebruiker de contactpagina niet kan vinden, kan hij je niet te pakken krijgen. Misschien is het moeilijk om informatie te vinden over je diensten of producten. Simpel gezegd, gebruikers kunnen gewoonweg niet de antwoorden vinden op de vragen die hen naar je website hebben geleid.

Je website is misschien voor jou niet moeilijk om te navigeren, dus om te bepalen of dit een goede reden is voor een update, vraag iemand die niet bekend is met je site om te proberen verschillende stukjes informatie op je site te vinden. Als dat niet lukt, is dat een goede indicator dat je enkele wijzigingen moet aanbrengen.

Kleine Tweak of Totaal herontwerp?

Maak je geen zorgen – navigatie op de site kan een vrij eenvoudige oplossing zijn die niet altijd een volledig herontwerp van de site vereist. Als je een goed content management systeem hebt, of een CMS, dan kun je over het algemeen wegkomen met het eenvoudigweg updaten van het menu en wat content op je site.

2. Website onderhoud: Te druk

Een drukke website kan bijdragen aan een slechte navigatie, en een beetje meer herontwerp kan nodig zijn als dit voor jou het geval is.

Knipperlichten, automatische video’s, veel te felle kleuren, luide muziek en rare fonts zijn niet handig. Tenzij je bedrijf een rave of party locatie is, dan zijn deze functies acceptabel.

Zijn er veel afleidende beelden, advertenties of video’s die het doel van de website niet bereiken? Je wilt niet dat items op je website de gebruiker afleiden van de conversiestroom – je wilt hen altijd iets waardevols bieden (zoals nuttige of onderhoudende inhoud) en een oproep tot actie aanbieden die hen naar een aankoop zal leiden. Te veel links kunnen ook storend zijn. Plaats alleen een link waar het zinvol en nuttig is om meer relevante informatie aan te bieden.

Heeft je site een update nodig? Meer weten over de mogelijkheden van website onderhoud voor je bedrijf? Kijk op JPSMedia.nl